2014. február 27., csütörtök

Túrós-tejszínes gyümölcstorta

       
         
         Ezt a receptet réges régen, mikor még télen csúszkálni lehetett a jégen:) találtam valamelyik női magazin hasábjain, azóta számtalanszor elkészítettem már mindig más gyümölcsvariációval és mindig nagy sikere volt. Könnyű, savanykásan gyümölcsös és nem kell sütni. A képen látható epres tortát néhány éve készítettem Attila unokatesóm lagzijába, tripla adag krémmel:),  a sikerét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a többi habos- krémes- margarinos- marcipános cukrászdacsoda torta még szűzen árválkodott a tortatányérokon, mikor az én epres házi tortámnak már csak a morzsái jelezték, hogy valaha létezett.

Hozzávalók:

100 g vaj vagy margarin
200 g babapiskóta
1 csomag zselépor
130 g cukor 
1 csomag vaníliás cukor
citromlé ízlés szerint, kb. 1/2-1 citrom leve, ki mennyire szeretné savanyúra
250 g sima túró (1 doboz, lehet sovány vagy zsíros is)
2,5 dl tejszín (ez 1 doboz, de ha 2 dl-es kiszerelésben veszel, az is elég bele. Csak semmi pazarlás:)
400 g gyümölcs, ha szezon van, lehet idénygyümölcs: eper, málna, meggy, cseresznye, stb., télen elkészíthető bármilyen gyümölcskonzervből- vagy kompótból. Lehet próbálkozni gyümölcsmixekkel is:)



Nekem itt Szlovákiában ezek a zselatinok váltak be a legjobban, de csináltam már tortát Lidl-s zselatinnal is. Igazából ki kell tapasztalni.
        



Elkészítés:

       Egy kapcsos tortaforma körvonalát rárajzoljuk egy zsírpapírra, kivágjuk és kibéleljük vele a forma alját. A mélyhűtőben csinálunk annyi helyet, hogy teljesen vízszintesen (sima felület legyen, különben kifolyik a krém!) bele tudjuk állítani a tortaformát. Ezek az előkészületek.
       A vajat vagy margarint mikróban felolvasztjuk, a piskótát ledaráljuk vagy aprítógépben finomra őröljük, majd összekeverjük a vajjal. A masszát a tortaforma aljába nyomkodjuk és betesszük a mélyhűtőbe dermedni, míg készül a krém.
    A citromlevet a túróval, cukorral és a vaníliával simára keverjük, ellenőrzésként nyaljunk bele, hogy serceg-e még a cukor a fogunk alatt:) Ha nem, jöhet a következő lépés: A zselatint elkeverjük 2,5 dl vízben (lehet kompótlé is:), és addig hevítjük, míg elolvadnak a zselatin szemcséi, meleg lesz, de még nem forr. A tejszínt kőkeménnyé verjük. A zselét és a tejszínhabot egymás után a túrókrémbe forgatjuk, kóstolunk, ízesítünk, ha még kell. Elővesszük a tortaformát, a tészta tetejére halmozunk egy kis krémet (híg, nehéz vele bánni, de belejön az ember:), rápakoljuk a gyümölcsünk felét/harmadát, majd beleöntjük az összes krémet. Kicsit elsimítjuk, az esetlegesen felbukkanó gyümölcsöket visszakényszerítjük a helyükre, hogy sima legyen a felület:), ezután óvatosan a mélyhűtőbe tesszük, ott 2 óra alatt megdermed. 
      Ha a torta összeállt, óvatosan lekapcsoljuk róla a karimát, késsel is rásegíthetünk, ha kell. Tortatányérra rakjuk és ízlésesen feldiszítjük a maradék gyümölccsel, de meg lehet bolodítani egy kis szeletelt csokival vagy bonbonnal is:)
       Garantált a sikere. Jó étvágyat!:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése